Miért fogyassz halat diéta során?
A diéta fogalma napjainkban egybefonódott a fogyókúrás étrenddel, melynek célja a testsúlycsökkentés. A diéta egy speciális étrend, mely során szabályozott és felügyelt módon táplálkozunk a testsúly csökkentése, fenntartása vagy növelése, illetve különböző betegségek megelőzése és kezelése érdekében.
A diétákat több szempont szerint is csoportosíthatjuk:
- életkor szerinti diéták (pl. kisgyermekek, kamaszok, idős korúak diétája)
- élethelyzetek szerinti diéták (pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak, stresszes időszakok diétái)
- rövidtávú diéták (pl. hasmenés, székrekedés, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotban)
- preventív (megelőző) diéták (pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer erősítésére)
- betegségekhez kapcsolódó hosszú távú diéták (pl. daganatos betegségben, vese- és máj betegségekben)
- különleges tápanyagigények esetén (pl. cukorbetegségben, vashiányos állapotban, koleszterinszegény étrend, csontritkulás esetén)
Bármelyik diétát is követi az ember, törekedni kell a változatosságra, kerülni kell az egysíkú tápanyagbevitelt. Éppen ezért is kitűnő megoldás a halfogyasztás.
A halfogyasztás előnyei
A hal az egyik legtisztább fehérjeforrások közé tartozik. A magas fehérjetartalom mellett igen alacsony zsír- és kalóriatartalommal rendelkeznek. A tengeri halak közül sovány húsú a heck (0,9 g/100 g), tonhal (4,9 g/100 g) és a legzsírszegényebb a tőkehal (0,5 g/100 g). Akár testsúlycsökkentésről, akár speciális étrendről van szó, mindenképpen érdemes beépíteni a halfogyasztást a hétköznapi táplálkozásba.
A tengeri halak többszörösen telítetlen, omega 3 (DHA, EPA) esszenciális zsírsavakban gazdagok, melyek a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, számos biológiai funkciót tölt be. A telítetlen zsírsavak elősegítik az érfal rugalmasságának megőrzését, gátolják az érrendszeri plakkok képződését. Ezért szív-érrendszeri betegségekben szenvedőknek, a diabeteszes betegek körében ugyancsak kedvező, hiszen ők is fokozott cardiovasculáris rizikónak vannak kitéve. Emelkedett vérzsírok esetén, koleszterinszegény diétában szintén fontos a tengeri halak minél gyakoribb fogyasztása, melyekkel a „jó koleszterin” (HDL) aránya növelhető. Az omega 3 zsírsavak gátolják a gyulladásos mediátorok képződését, így krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőknek is ajánlott hecket, tonhalat, lazacot fogyasztani.
Miért is fogyassz halat?
Akár fogyókúráról van szó, akár speciális étrendről, a tengeri halak kiváló fehérjeforrások, tápanyagokban gazdagok. Az esszenciális zsírsavak és tápanyagok mellett rengeteg vitamint (C, B6, B12, A, K stb.) is tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz. A halhús gyakorlatilag bármely étkezésre tökéletes választás lehet minden korosztálynak.
Cikkek:
Receptek:
Konzervek: