Miért fogyassz halat diéta során?

A diéta fogalma napjainkban egybefonódott a fogyókúrás étrenddel, melynek célja a testsúlycsökkentés. A diéta egy speciális étrend, mely során szabályozott és felügyelt módon táplálkozunk a testsúly csökkentése, fenntartása vagy növelése, illetve különböző betegségek megelőzése és kezelése érdekében.

A diétákat több szempont szerint is csoportosíthatjuk:

  • életkor szerinti diéták (pl. kisgyermekek, kamaszok, idős korúak diétája)
  • élethelyzetek szerinti diéták (pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak, stresszes időszakok diétái)
  • rövidtávú diéták (pl. hasmenés, székrekedés, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotban)
  • preventív (megelőző) diéták (pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer erősítésére)
  • betegségekhez kapcsolódó hosszú távú diéták (pl. daganatos betegségben, vese- és máj betegségekben)
  • különleges tápanyagigények esetén (pl. cukorbetegségben, vashiányos állapotban, koleszterinszegény étrend, csontritkulás esetén)

Bármelyik diétát is követi az ember, törekedni kell a változatosságra, kerülni kell az egysíkú tápanyagbevitelt. Éppen ezért is kitűnő megoldás a halfogyasztás.

A halfogyasztás előnyei

A hal az egyik legtisztább fehérjeforrások közé tartozik. A magas fehérjetartalom mellett igen alacsony zsír- és kalóriatartalommal rendelkeznek. A tengeri halak közül sovány húsú a heck (0,9 g/100 g), tonhal (4,9 g/100 g) és a legzsírszegényebb a tőkehal (0,5 g/100 g). Akár testsúlycsökkentésről, akár speciális étrendről van szó, mindenképpen érdemes beépíteni a halfogyasztást a hétköznapi táplálkozásba.

A tengeri halak többszörösen telítetlen, omega 3 (DHA, EPA) esszenciális zsírsavakban gazdagok, melyek a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, számos biológiai funkciót tölt be. A telítetlen zsírsavak elősegítik az érfal rugalmasságának megőrzését, gátolják az érrendszeri plakkok képződését. Ezért szív-érrendszeri betegségekben szenvedőknek, a diabeteszes betegek körében ugyancsak kedvező, hiszen ők is fokozott cardiovasculáris rizikónak vannak kitéve. Emelkedett vérzsírok esetén, koleszterinszegény diétában szintén fontos a tengeri halak minél gyakoribb fogyasztása, melyekkel a „jó koleszterin” (HDL) aránya növelhető. Az omega 3 zsírsavak gátolják a gyulladásos mediátorok képződését, így krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőknek is ajánlott hecket, tonhalat, lazacot fogyasztani.

Miért is fogyassz halat?

Akár fogyókúráról van szó, akár speciális étrendről, a tengeri halak kiváló fehérjeforrások, tápanyagokban gazdagok. Az esszenciális zsírsavak és tápanyagok mellett rengeteg vitamint (C, B6, B12, A, K stb.) is tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz. A halhús gyakorlatilag bármely étkezésre tökéletes választás lehet minden korosztálynak.

 

Cikkek:

 

 

Receptek:

 

 

Konzervek: