INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 FT-TÓL

Keresés

10 dolog, amit nem tudtál a halról

Egy halakkal foglalkozó webáruháztól talán nem is meglepő, hogy a halról ír cikket. Olyan érdekességeket gyűjtöttünk most össze, amiket nem tudhattatok az egyik kedvenc ételünkről, a halról.

  1. A Fugu nevű hal, ami nagyra becsült finomság Japánban, eredetileg mérgező és akár halálos is lehet. Kizárólag külön engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik egy különleges technikával ki tudják ölni a mérget a halból.
  2. A kaviárt az úgynevezett tokhalakból készítik. 
  3. Szeretnél rákot enni, de zavar a bonyolult elkészítés? Próbáld ki a lágy héjú rákokat. Ezeket a finomságokat közvetlenül a kemény héjuk ledobása után fogják el és egészben, a lábukkal és a karjaikkal együtt lehet őket fogyasztani.
  4. Szingapúrban szeretik az úgynevezett halfejes gőzhajót. Ehhez egy nagy serpenyőt helyeznek el az asztal közepén megtöltve halfej levessel. Igény szerint lehet még további zöldségeket és hal darabokat is belerakni.
  5. A halak bőre teljesen ehető, miután elvégezték a vízkőmentesítést.
  6. Izlandon is használnak eredetileg mérgező halat. Az úgynevezett Hákarl a grönlandi cápa húsából készül, amely pontos előkészítés nélkül mérgező.
    A cápahúsát homokba temetik először, ami lehetővé teszi az erjedést és a méreganyagok kiszabadulását. Ezután a szárításhoz fellógatják. Az eljárás után már biztonsággal fogyasztható.
  7. Az úgynevezett Surströmming egy erjesztett balti hering. A halat hat hónapig erjesztik sóban. Az aromája annyira erős, hogy érdemes inkább csak a szabadban fogyasztani.
  8. Kínában elfogyasztják a halszemet is. 
  9. A tőkehalból akár hatalmas méretű hal is lehet. 
  10. Az őrölt vagy lágy ikra fehér húsa a férfi halak heréjéből származik. Az Egyesült Királyságban zsákokban árulják.