Nem túlzás azt állítani, hogy a mediterrán konyha a világ egyik legegészségesebb étrendje.

Nézzük csak meg a felhasznált alapanyagokat. A mediterrán konyha nem alkalmaz fagyasztott ételeket, kizárólag friss, szezonális alapanyagokat. Ha szeretnénk egészségesen étkezni, esetlegesen fogyni, mindenképpen ajánlott a mediterrán étrend. A friss alapanyagok, a kiváló fűszerek, az olajbogyó és a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk csodákat tudnak tenni. A mediterrán konyha nem arról szól, hogy drasztikusan megváltoztassuk az étkezéseinket, hanem több apró változtatást eszközöljünk. A rossz zsírok helyett jókat – vaj vagy napraforgó olaj helyett olívaolajat, a vörös húsok helyett halat és szárnyasokat, a cukros édességek helyett pedig gyümölcsök kerüljenek terítékre.
Az étkezés alapjait a zöldségekre és hüvelyesekre helyezi. Az ételeket végtelenül egyszerűen, mégis nyálcsorgató módon lehet elkészíteni. Rengeteg finom saláta, sajt áll rendelkezésünkre, vagy vegyük a finom friss fűszeres krémleveseket.

A jófajta zsírok a mediterrán étrend fontos elemei. Mi is a jó zsír? A diófélékben, az olajbogyóban az olívaolajban és a halban található zsírok egészségesek ellentétben az ipari ételekben lévő telített- és transzzsírokkal. A jó zsírok (mint például a halban található Omega 3) sokféle betegséggel szemben is megvédenek bennünket, a diabétesztől kezdve a szív- és érrendszeri betegségeken át, az izmok és ízületek védelméig, csökkentik a trigliceridek szintjét, a vérnyomást, és még sorolhatnánk.

Ugyanazok a finomságok, amelyek védik a szívet, védik az agyat is. A mediterrán étrenddel nem eszik rossz zsírokat és előregyártott ételeket, amelyek gyulladásokat okozhatnak. Ehelyett antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasztunk, amelyek megvédik az agyat is.
A mediterrán étrend nem csak görög meg olasz ételeket jelent. Ide tartozik Franciaország, Spanyolország, Törökország, Marokkó, illetve még jó néhány terület. Bármelyiket is választja az ember, mindenképpen talál olyan ételt, amely megfelel az alapkövetelményeknek: alig van benne vörös hús és teljes zsír, sok friss zöldséggel és gyümölccsel készül, társulnak mellé magvak és olívaolaj is. A mediterrán fűszerek – például a rozmaring, a koriander, a fokhagyma, a bors, a fahéj, a babérlevél, a bazsalikom, az oregano – olyan változatos és gazdag ízvilágot eredményez, hogy a sótartót szinte el is felejthetjük.
A mediterrán országokban természetes, hogy az étkezések a társasági élet, kikapcsolódás részét képezik, így nem maradhat el mellőle egy pohár bor sem.

Egy jó bor nem csak az ételek remek kiegészítője lehet, hanem egy-egy pohárral hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez is.
Képzeljünk el egy nyári estét, mikor összeülünk a barátokkal vagy a családdal egy jó vacsora és egy pohár bor mellett, beszélgetünk egy jót, mindenki elmeséli az élményeit, a régi történetek felelevenítéseit. Ezeknek a pillanatoknak a megéléséhez kínálnak remek megoldást halkülönlegességeink, mely akár alapanyaga is lehet egy-egy fantasztikus és egyszerű recepthez, vagy bármelyik tonhalsaláta konzervünk is kiváló választás lehet. Így nem kell órákat a főzéssel, rohangálással, bevásárlással sem tölteni.

 

 

Cikkek:

 

 

Receptek:

 

 

Konzervek: