Portugália az óceán kapujában

A portugál konyhában tükröződik a helyi és az egészen távoli vidékekről származó ízek is. Afelfedezések és a vízi kereskedelem révén igen messzire jutottak, mely rengeteg lehetőségetteremtett számukra, hogy tökéletesíthessék ételeiket. A tengeri népek változatos halételeithamisítatlan délies szenvedéllyel, ugyanakkor furcsa módon valamiféle kontinentálisvisszafogottsággal készítik el.

A portugálok egyértelmű kedvencei a tengeri halak, a szardínia (főleg grillen sütve), a tonhal, a sóstőkehal, rákból készült krokettek és a tengergyümölcsei. Nagyon sok öntetet is ismernek, melyekkelszívesen ízesítik ételeiket. Igazi nemzeti ételük a tőkehal, amit több mint 150 féle módon tudnakelkészíteni. A szardínia jellegzetes fogás a portugálok tányérján. Többnyire grillezetten fogyasztják,melyről leolvadt a felesleges zsírréteg. Mellé általában grillezett paprikát tálalnak. Egyikkülönlegességük a sardinhas de escabeche, ami nem más, mint egy olívás-hagymás-paradicsomospácban érlelt-sült szardínia. Sok étterem előtt hangulatosan a szabadtéren, grillrácsozaton készítikel a vendégek számára a különféle halakat.

Nem is csoda tehát, hogy a világ többi részével ellentétben számukra a rendszeres étkezés akultúrájukká vált, akár naponta 5-6 alkalommal esznek, így tartva pihenőt a munkában is. Reggelmunka előtt egy kis presszóban isznak egy kávét egy kis sütivel. Mint más mediterrán országban,Portugáliában is kihasználják az időt, élvezik az ízeket. Lévén a portugálok igen édesszájúak, így atízórai ugyancsak sütivel történik (pl. vaníliakrémes pasta di nata). Portugáliában legalább egy-másfél órás a déli szieszta, mely során az emberek egy közeli, családias kisvendéglőben falatoznak.Az ebéd akár két-három fogásból is állhat, mely tartalmazza a kedvenc leveseiket, halaikat,desszertjeiket. Ezen kívül még uzsonna és vacsora, illetve egy úgynevezett éjjeli vacsora, a ceia. Aceia nem nagy étkezés, leves plusz valami könnyű étel.

A mediterrán ország világhírű édes borairól is méltán híres. Ezek közül leghíresebb a portói. A Portóiegy monda szerint, azért, hogy a bor kibírja a hosszú utat Indiába, brandyt öntöttek bele. Azalkohollal való elegyítés eredménye az lett, hogy a bor forrt és elvesztette savanyúságát. Megmaradtviszont édessége és utánozhatatlan gyümölcsös ízt kapott. Így megszületett: a „Vinho do Porto”.

Konzervjeinkkel elhozzuk Portugália igazi ízeit.

Kínálatunkban megtalálhatóak a különleges escabeche szószós halak, piri-piri-s halak, és még igaziPortói borral készült hal is.

Cikkek:

Receptek:

Konzervek:

Akció!

Kedvezményes csomag

Ínyenc vagyok! csomag

20,170 Ft 18,300 Ft
Akció!

Kedvezményes csomag

Tonhalfutár családi csomag

18,060 Ft 15,900 Ft
Akció!

Kedvezményes csomag

Folyton rohanok! csomag

11,760 Ft 9,900 Ft