Skandinávia a letisztult konyha

A skandinávok konyhára jellemző az egyszerűség, tisztaság, frissesség és etika. Ételeikben igyekeznek a molekuláris gasztronómia összetettségére és egyszerűségére törekedni. Azéghajlatnak köszönhetően egészen eltérő alapanyagokat alkalmaznak, mint a mediterrán népek.Mivel rövid a vegetációs idő, a zöldség és gyümölcs náluk nem terem meg, mégis igen változatos azélelmiszerkészletük. Kiváló gabonatermő vidék Svédország és Dánia is. Az állattenyésztés is jelentős,és a vizek is rengeteg nyersanyagot szolgáltatnak.

A minőségi északi alapanyagok letisztult használata, a tisztaság eszméje a skandináv tájharmóniájából, a bogyók, erdei gyümölcsök és gombák, vadak és halak idilli, természetközeli és öröknosztalgiával áhított világából merít. A hosszú telek, s kiszámíthatatlan nyarak miatt számukrakiemelten fontos a friss, szezonális termékek élvezete és az erdei alapanyagok gyűjtögetése.

Az ételeik alapját a halak, a pillangósok (bab, borsó, lencse), a magvak, érett és éretlen erdei bogyók,gyümölcsök, a nyers zöldségek (káposzta), hajtások, a vadhús, a rénszarvas, a bárány, és az északrajellemző zab adja. Ennek köszönhetően az étrend antioxidánsokban, esszenciális zsírsavakbankétségtelenül gazdag, s ebben a mediterrán konyhára emlékeztet. Norvégiában a halászat nemzetifoglalkozás. A nálunk csemegének vagy ínyencségnek számító halak és tenger gyümölcsei anorvégoknál mindennapos eledel. A halételek teljes felsorolása igen hosszú idő lenne, néhányhalfajta a teljesség igénye nélkül, amelyből több száz féle ételt készítenek: vörös pisztráng, lazac,hering, angolna, vándormuréna, sügér, csuka és még a tengeri halak.

Ebből a sok finomságból hozunk mi is.

Cikkek:

Receptek:

Konzervek:

Akció!

Kedvezményes csomag

Ínyenc vagyok! csomag

20,170 Ft 18,300 Ft
Akció!

Kedvezményes csomag

Tonhalfutár családi csomag

18,060 Ft 15,900 Ft
Akció!

Kedvezményes csomag

Folyton rohanok! csomag

11,760 Ft 9,900 Ft