Hal. Avagy a sportoló életmód egyik alapköve.
A sportoló étrend alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje és tápanyag bevitel. A különböző fehérjeforrások közül az egyik legjobb, legtisztább forrás a hal.
Halak és tápértékük (100 g)
Hal |
Kalória | Fehérje | Szénhidrát | Zsír | Koleszterin | Nátrium |
Tőkehal |
80 | 18 g | 0 g | 0,7 g | 35 g | 70 mg |
Lepényhal |
91 | 18,5 g | 0 g | 1 g | 49 g | 80,5 mg |
Óriás laposhal |
108,5 | 20,6 g | 0 g | 2,1 g | 31,5 g | 42,5 mg |
Makréla |
203 | 18,5 g | 0 g | 13,6 g | 70 g | 100 mg |
Déli vörös csattogóhal |
98 | 20,3 g | 0 g | 1,4 g | 35 g | 63 mg |
Lazac |
147 | 20,6 g | 0 g | 6,6 g | 56 g | 42,5 mg |
Kardhal |
119 | 19,6 g | 0 g | 3,8 g | 38,5 g | 38,8 mg |
Pisztráng |
146 | 20,6 g | 0 g | 6,6 g | 56 g | 42,5 mg |
Tonhal, kékúszójú |
143 | 23,1 g | 0 g | 4,9g | 38,5 g | 38,5 mg |
Tonhal, sárgaúszójú |
108 | 23,1 g | 0 g | 17,4 g | 45,5 g | 35 mg |
A kiemelkedően magas fehérjetartalom mellett gyakorlatilag nem tartalmaznak szénhidrátot, és rendkívül alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk. Ennek köszönhetően akár egy szigorú fogyókúrás célzatú diéta alkalmával is kitűnő választás, de a tisztaságának köszönhetően az alap étrendben is helye van. Minden étrend esetében törekedni kell a változatos tápanyag bevitelre, hiszen a szervezetnek szüksége van rá, nem szabad ráerőltetni az egysíkú, (például a csak csirke-rizs) táplálkozást. Dietetikus szaktanácsadónk is javasolja a heti 2-3 alkalommal a halfogyasztást a „sima” hús helyett (cikk: https://tonhalfutar.hu/halfogyasztas-elonyeirol/).
Nézzük miért is fontos a sportoló életformához a megfelelő halfogyasztás.
Mára már valószínűleg mindenki hallott az omega-3 zsírsavakról, és fontosságukról az egészségünk szempontjából. Magyarország halfogyasztás terén sajnos lényegesen alulmarad Európa sok más országával szemben, de akik szeretik, azok sem rendszeresen fogyasztanak.
A különleges táplálkozási igényekkel rendelkező emberek számára – a sportolók esetében különösen – a jelentősége elengedhetetlen!
Az Omega-3 esszenciális zsírsavak hatásai:
Javítják a sejtek oxigén felvevő képességét és energiaszintjét, ezáltal a sport-teljesítményt. Ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk ilyen zsírsavakat, hatásukra felgyorsul a szervezet oxidációs és anyagcsere folyamata, így az edzések alkalmával nő a teljesítő képesség, minőségibb izomzatot lehet építeni.
Gyorsítja a regenerációs folyamatokat.
A kemény edzések után gyorsítja a regenerációs folyamatokat, hamarabb kipihenik azokat. Kutatások kimutatták, hogy a halolajban található esszenciális zsírsavak csökkentik az izmok lebomlását, elősegítik az izomtömeg növelést.
Csökkenti a szervezetben a felhalmozódott felesleges zsírt.
A felgyorsult anyagcsere-folyamatnak köszönhetően csökken a test- és vérzsír, illetve a szövetekben felhalmozódott felesleges víz szintje is.
Csökkenti a mozgásszervi problémákat.
Az omega-3 zsírsavak segítenek a sejtek membránképzésében, így védve azokat a káros behatásoktól. A halolajat gyakran ajánlják arthritisztől és egyéb fájdalmas ízületi betegségtől szenvedő pácienseknek. Az omega-3 zsírsavak hidratálják a száraz, törékeny ízületeket, csökkentik a gyulladást és segítenek fenntartani az ízületeket körülvevő kötőszövet egészségi állapotát és szerkezetét. Csökkenti a húzódások, izomláz, izomfájdalom, izommerevség, izomfáradtság, ízületi fáradság, ízületi fájdalmak, és hasonló tüneteket, hatékonyan segítik a sérülés utáni regenerációt.
Kínálatunkban rendkívül sokféle hal közül lehet választani. A „sima” konzerveken kívül találhatóak különféle tonhalsaláták is, melyeket kifejezetten ajánlunk egy-egy edzés után, amikor gyors tápanyagbevitelre van szüksége a szervezetnek. A kiváló fehérjeforrású tonhal, illetve a zöldségek, kiegészítve aprószemű zabbal máris egy teljes értékű, tápanyagban gazdag étkezést biztosít.
Cikkek:
Receptek:
Konzervek: