Hal. Avagy a sportoló életmód egyik alapköve.

A sportoló étrend alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje és tápanyag bevitel. A különböző fehérjeforrások közül az egyik legjobb, legtisztább forrás a hal.

 

Halak és tápértékük (100 g)

 

Hal

Kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Koleszterin Nátrium

Tőkehal

80 18 g 0 g 0,7 g 35 g 70 mg

Lepényhal

91 18,5 g 0 g 1 g 49 g 80,5 mg

Óriás laposhal

108,5 20,6 g 0 g 2,1 g 31,5 g 42,5 mg

Makréla

203 18,5 g 0 g 13,6 g 70 g 100 mg

Déli vörös csattogóhal

98 20,3 g 0 g 1,4 g 35 g 63 mg

Lazac

147 20,6 g 0 g 6,6 g 56 g 42,5 mg

Kardhal

119 19,6 g 0 g 3,8 g 38,5 g 38,8 mg

Pisztráng

146 20,6 g 0 g 6,6 g 56 g 42,5 mg

Tonhal, kékúszójú

143 23,1 g 0 g 4,9g 38,5 g 38,5 mg

Tonhal, sárgaúszójú

108 23,1 g 0 g 17,4 g 45,5 g 35 mg

 

A kiemelkedően magas fehérjetartalom mellett gyakorlatilag nem tartalmaznak szénhidrátot, és rendkívül alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk. Ennek köszönhetően akár egy szigorú fogyókúrás célzatú diéta alkalmával is kitűnő választás, de a tisztaságának köszönhetően az alap étrendben is helye van. Minden étrend esetében törekedni kell a változatos tápanyag bevitelre, hiszen a szervezetnek szüksége van rá, nem szabad ráerőltetni az egysíkú, (például a csak csirke-rizs) táplálkozást. Dietetikus szaktanácsadónk is javasolja a heti 2-3 alkalommal a halfogyasztást a „sima” hús helyett (cikk: https://tonhalfutar.hu/halfogyasztas-elonyeirol/).

Nézzük miért is fontos a sportoló életformához a megfelelő halfogyasztás.

Mára már valószínűleg mindenki hallott az omega-3 zsírsavakról, és fontosságukról az egészségünk szempontjából. Magyarország halfogyasztás terén sajnos lényegesen alulmarad Európa sok más országával szemben, de akik szeretik, azok sem rendszeresen fogyasztanak.

A különleges táplálkozási igényekkel rendelkező emberek számára – a sportolók esetében különösen – a jelentősége elengedhetetlen!

 

Az Omega-3 esszenciális zsírsavak hatásai:

Javítják a sejtek oxigén felvevő képességét és energiaszintjét, ezáltal a sport-teljesítményt. Ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk ilyen zsírsavakat, hatásukra felgyorsul a szervezet oxidációs és anyagcsere folyamata, így az edzések alkalmával nő a teljesítő képesség, minőségibb izomzatot lehet építeni.

Gyorsítja a regenerációs folyamatokat.

A kemény edzések után gyorsítja a regenerációs folyamatokat, hamarabb kipihenik azokat. Kutatások kimutatták, hogy a halolajban található esszenciális zsírsavak csökkentik az izmok lebomlását, elősegítik az izomtömeg növelést.

Csökkenti a szervezetben a felhalmozódott felesleges zsírt.

A felgyorsult anyagcsere-folyamatnak köszönhetően csökken a test- és vérzsír, illetve a szövetekben felhalmozódott felesleges víz szintje is.

Csökkenti a mozgásszervi problémákat.

Az omega-3 zsírsavak segítenek a sejtek membránképzésében, így védve azokat a káros behatásoktól. A halolajat gyakran ajánlják arthritisztől és egyéb fájdalmas ízületi betegségtől szenvedő pácienseknek. Az omega-3 zsírsavak hidratálják a száraz, törékeny ízületeket, csökkentik a gyulladást és segítenek fenntartani az ízületeket körülvevő kötőszövet egészségi állapotát és szerkezetét. Csökkenti a húzódások, izomláz, izomfájdalom, izommerevség, izomfáradtság, ízületi fáradság, ízületi fájdalmak, és hasonló tüneteket, hatékonyan segítik a sérülés utáni regenerációt.

Kínálatunkban rendkívül sokféle hal közül lehet választani. A „sima” konzerveken kívül találhatóak különféle tonhalsaláták is, melyeket kifejezetten ajánlunk egy-egy edzés után, amikor gyors tápanyagbevitelre van szüksége a szervezetnek. A kiváló fehérjeforrású tonhal, illetve a zöldségek, kiegészítve aprószemű zabbal máris egy teljes értékű, tápanyagban gazdag étkezést biztosít.

 

Cikkek:

 

 

Receptek:

 

 

Konzervek:

 

-34%
Csomagban kedvezőbb ár!
-34%
Csomagban kedvezőbb ár!
-34%
Csomagban kedvezőbb ár!