A szardellában lévő fontos vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez, a megfelelő koleszterinszint fenntartásához, illetve a szervezet természetes méregtelenítési folyamataihoz. Segítenek javítani a bőr egészségi állapotát, erősítik a csontokat és a fogazatot.

A szardellák pici, sós vízben élő halak, és több mint 100 különböző fajtájukat ismerjük. Általában nagy rajban úsznak, így halászatuk viszonylag egyszerű. Az egyik legnépszerűbb hely a szardella halászatára a Földközi-tenger, ezért ez az apró halacska meghatározó részévé vált az európai, közel-keleti és észak-afrikai gasztronómiának is.

Bár eléggé megosztó ez az apró halacska, hiszen legalább ugyanannyian utálják, mint ahányan szeretik, érdemes adni neki egy esélyt, ugyanis rengeteg előnyös tulajdonsága van az egészségünkre nézve. Ha önmagában nem szeretjük, bátran tegyük szendvicsekre, salátákra, pizzákra is!

A szardella húsa fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban is igen gazdag. Tartalmaz többek közt kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot és cinket is. Jó vitaminforrás is egyben, ugyanis megtalálható benne a C-vitamin, a B12-vitamin, a B6-vitamin, valamint az A-vitamin, E-vitamin és a K-vitamin is.

szardella - miért olyan egészséges?

De lássuk, milyen előnyei vannak a szardellafogyasztásnak!

1. Hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez

A szardella nagy mennyiségű, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek csökkenthetik a vérben lévő rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Az Omega-3 zsírsavak hozzájárulnak az érrendszer egészségének megőrzéséhez.

2. Javítja a sejtek anyagcseréjét

Már régóta ismeretes a szardellának az a jótékony hatása, hogy képes javítani a sejtek anyagcseréjét, és hozzájárul a sérült kötőszövetek regenerálódásához. Hatalmas lendületet adhat a szervezetünk “öngyógyítási” funkcióinak!

3. Hihetetlen, de a szardella a bőrödet is ápolja!

Az esszenciális zsírsavak, melyeket jó koleszterinként, avagy HDL koleszterinként is ismerünk (ilyen például az Omega-3 zsírsav is), nagy mennyiségben találhatóak meg a szardellában. De jelen van még benne az E-vitamin is, valamint az olyan fontos ásványi anyagok, mint például a szelén. Ezek a tápanyagok mind hozzájárulnak a bőr egészségének megőrzéséhez: az arcbőr feszes marad, az öregedés jelei később jelennek meg, segítenek megakadályozni a pattanások kialakulását. Az E-vitamin pedig elengedhetetlen a káros napsugárzás elleni védekezésben.

4. Javítja a csontok egészségét

A szardellában található vitaminoknak és ásványi anyagoknak számos egészségügyi előnyük van, többek között segítenek megerősíteni a csontokat is. A kalcium és az A-vitamin például pozitívan befolyásolhatja a csontnövekedést, így gyermekek számára is ajánlott. Ezek a tápanyagok a fogakat is erősítik, így idősek számára is ajánlott a bevitelük.

5. Szeretnél megszabadulni pár kilótól? A szardella neked való!

A szardella nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, kalóriatartalma ugyanakkor alacsony, ezért ideális azok számára, akik fogyni szeretnének. A fehérjedús ételektől hamarabb laksz jól, így kevesebb is elég belőlük.

6. Nem kell aggódnod a higany miatt

Ha sok tengeri halat fogyasztasz, bizony nem árt szem előtt tartanod az egyes halfajtákban előforduló toxinok mértékét… Szerencsére a kisebb testű, rövidebb élettartamú halak szervezetében jóval kevesebb méreganyag halmozódik fel, így azokat bátran fogyaszthatod! A szardíniához hasonlóan a szardella is a tengeri tápláléklánc alján foglal helyet, így higanytartalma szinte minimális.

7. Hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez

Amint azt fentebb is írtuk, a szardella igen gazdag A-vitaminban, így segíti a szem egészségének megőrzését. Az A-vitamin megfelelő, rendszeres bevitelével megelőzhetőek a szem betegségei, így például a szürke hályog is!

Reméljük, te is kedvet kaptál a szardellához! Ha eddig még nem kóstoltad, vagy idegenkedtél tőle, tegyél egy próbát! 🙂 De óvatosan: az olajos szardellakonzerv nagyon gazdag nátriumban, ezért ha nátriumszegény diétán vagy, mértékkel fogyaszd, és válassz inkább friss szardellát!