Összetétel: Tonhal (35%), provence-i szósz (víz, paradicsom, napraforgóolaj, ecet, só, cukor, sűrítőanyagok: E410, E412, fűszerek, sárgarépa, pirospaprika, hagyma, zöld olívabogyó
Allergének: (4) hal, cukor
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 402 kJ / 98 kcal
- Zsír: 4,2 g (amelyből telített zsírsavak: 0,8 g)
- Szénhidrát: 11,0 g (amelyből cukrok: 1,0 g)
- Rost: 1,3 g
- Fehérje: 13,0 g
- Só: 0,7 g
Felbontás után hűtőben, maximum 1 napig tartható.
Tudj meg többet a Cocagne márkáról ide kattintva!
Tudtad?
A kutatók nemrégiben megállapították, hogy a szelén egy része selenoneine formájában van jelen a tonhalban, ami különösen értékes, hiszen antioxidánsként működik. A szelénnek ez a formája fontos szerepet játszik a hal egészségének megőrzésében, hiszen antioxidáns tulajdonságai miatt védi a hal vörösvérsejtjeit a károsodástól. Érdekes módon képes a halak testében felgyülemlett higanyvegyületek megkötésére is, így csökkentheti a higanyhoz kapcsolódó problémák kockázatát. Mivel nagyjából 2-3 mg selenoneine van kb. 100 gramm tonhalban, ez az értékes antioxidáns a mi szervezetünkbe is beépülhet fogyasztás során. Azonban ahhoz, hogy ezt biztosan megállapíthassák, további kutatások szükségesek.
Egy nemrégiben végzett kutatás során, melyben a halfogyasztás, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kapcsolatát vizsgálták, a kutatók egy igen érdekes dologra bukkantak a tonhallal kapcsolatban. A 15 éven át tartó kutatásban több mint 15.000 férfi és nő vett részt az Egyesült Államokban. A halfogyasztásuk (konzerv tonhal, lazac és szardínia, tőkehal, tenger gyümölcsei) lett összehasonlítva egy speciális kardiovaszkuláris probléma (pitvari fibrilláció) előfordulásának gyakoriságával. Ez a betegség azt jelenti, hogy az elektromos impulzusok a szívben rendszertelenné válnak. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a konzevr tonhal és az olyan olajos halak, mint például a lazac rendszeres, kombinált fogyasztása (legalább heti 2 alkalommal) segít csökkenteni e betegség előfordulását. Bár még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy ez a kombináció feltétlenül hozzájárul a rizikófaktorok csökkenéséhez, a rendszeres tonhalfogyasztás kétségtelenül fontos szerepet játszik a különböző szív- és érrendszeri panaszok megelőzésében.