INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 FT-TÓL

Keresés

A megoldás: halkonzerv

Az alábbi cikket Vajda Pierre írta termékeinkről, a cikk megtalálható a Pierre Kóstolgat blogján.

A megoldás: halkonzerv

Merem remélni, hogy nem unjátok ezt a halas futamot, mert én nem, sőt egyre inkább bele csavarodok. Az itt következő receptek a  kedvenceim közé tartoznak. Egyszerűek, de ugyanakkor az adott konzerv tartalom ideális feldolgozására mutatnak példát. Az itt közreadott fogások rendszeres fogyasztásra is alkalmasak. Könnyű kézzel oda rittyentett ételek, bárki hamar képes megtanulni, ugyanakkor inspirálnak is, hiszen ezektől a receptektől kisebb mértékben eltérő megoldásokra is ösztönözhetnek. Általában az étterembe járás egyik indoka, hogy ott olyan kreációkat ehetünk, amit otthoni körülmények között nem tudunk, nem vagyunk képesek elkészíteni. Ezek a fogások éttermi környezetben is nagyjából helyt állnának, és mégis könnyen elkészíthetőek. És jóval olcsóbbak, mint beülni egy étterembe, különösen manapság, ahol minden költség növekedést rávernek a fogyasztókra.

Szardíniás carpaccio

Csak úgy mondom az egészségtudatosoknak, hogy a szardíniánál nincs egészségesebb halfajta, nem tenyésztik, vadon fogják, és bármennyire is szennyezettnek mondják a világ tengereit, a szardíniák szó szerint megúszzák, leginkább azért, mert kizárólag planktonokkal táplálkoznak. Nem is olyan hosszú életűek, hogy bármilyen tengeri szennyeződést magukba gyűjtsenek.

Szóval a vadszardínia a legjobb halfajta, ezért is választottam, hogy egy zeller- zöld alma-narancs carpaccioval együtt szerepeljenek. Érdemes nagyon vékonyra szeletelni a zellert, és az almát, ez utóbbit citromos vízben áztatni, hogy ne színeződjön el. A narancsot megszabadítani a héjától, és szintén vékony karikákra szeletelni. Egymásra helyezni, sózni, borsozni, olajjal locsolni, hogy mindenütt érje, majd a koriander levélkéket elhelyezni a tetején.

Tettem hozzá még a marinált lila hagymából, sárgarépából néhány csíkot, és erre helyeztem rá a félbe vágott szardíniákat.

Meglepően jó az összhang.

Kapros wasabis lazac, krumplisalátával

Igen jó minőségű lazacot sikerült a dobozba gyömöszölni, egyben van, nyilván hőkezelt, de a következő kompozícióhoz így a legjobb.

Gondoltam, hogy valami északias fogást készítek. A kapros wasabis lazac még, ha a wasabi inkább ázsiai ihletésű, a krumpli saláta miatt mégis északnak húz.

Ráadásul ebben a krumpli salátában aztán minden ott van: fodros kel, kapri, csemege uborka, salotta, zellerszára, újhagyma zöldje.

Persze az alapja hagyományosan készült: mustár, olivaolaj, kevés forró húsleves. És az égetett karfiolból is felhasználtam egy szeletet, amolyan alátétnek a lazachoz. Nem sok baja van, mondom, de hát minden szentnek maga felé húz a keze, vagy szíve?

Mango salsás királyrák

A King Prawn elnevezés nagyon biztatóan hangzik, lényegében rá is szolgált erre a bizalomra, de a neve magyarul, és kissé tudományosabban fehér lábú ostoros garnéla.

Azért választottam ezt a fajtát, mert ez inkább illik az őszhöz. Szaftos az istenadta, jól illik a mangó salsához.

Ez egy robbanékony típusú saláta, főleg, ha jól megszórjuk chilivel. Gondoltam most így őszutón szelídebb kiszerelésben készítem el: mangó kockára vágva, paradicsom, meg a lila hagyma szintén, lime leve, koriander zöldje, chili és a rákocskák.

Mivel egy dobozban elég sok van ebből a rákból, gondoltam hagyok belőle későbbre is, így is emberes adag készült.

A cikk és a képek forrása: Vajda Pierre – Pierre Kóstolgat (blog.hu) blogja, A megoldás: halkonzerv – Pierre Kóstolgat (blog.hu)