A Tonhalfutár

Én nem olyan vagyok, mint a többi hal. Tudom, tudom… az összes hal ezt mondja, de hidd el, én tényleg különleges vagyok. Ha megengeded, mesélek neked egy kicsit az életemről.

Egy kis öbölben születtem, valahol az Azori-szigeteknél, de már nem is emlékszem igazán, hisz nem maradhattam ott sokáig. Már egészen kis hal koromban azt éreztem, hogy fontos küldetésem van, ezért az élet értelmét keresve világgá úsztam. Nem sokkal az első születésnapom után Spanyolország felé vettem az irányt, de jártam Franciaország és Olaszország partjainál is. Ne áruld el senkinek, de volt pár vad évem, amikor a norvég fjordokig is felúsztam.

Azt kérdezed, miért?

Hát miattad! Szerettem volna összegyűjteni neked Európa legfinomabb halkonzervjeit és tengeri különlegességeit. Na igen, kicsit ellentmondásos, hogy én magam is hal vagyok, de mint ahogyan azt az elején is mondtam: más vagyok, mint a többiek. Messzi tengereket jártam (akarom mondani: úsztam) be, hogy igazi finomságok kerülhessenek a te asztalodra is.

Árulj el nekem valamit.

Ébredtél már úgy, hogy azt kívántad: te jó ég, bárcsak valaki helybe hozná nekem a kedvenc halkonzervemet? Valószínűleg nem. De szerintem csak azért nem, mert még senki nem próbálta meg – eddig. Én, a Tonhalfutár viszont pontosan erre a feladatra vállalkoztam!

Komoly küldetésem van.

Rá akarom szoktatni az embereket a halevésre. Nem viccelek: tényleg szeretném, ha a halfogyasztás nem járna semmilyen macerával, és a mindennapok részévé válhatna. Sok időt töltöttem mediterrán tengerpartokon, gyakran felúsztam a nyüzsgő portugál városok és álmos olasz halászfalvak kikötőibe, dacolva a veszéllyel, hogy esetleg én is ebédként végzem. Azt láttam, hogy az emberek minden kis part menti étteremben és utcai árusnál halakat, vagy más tengeri herkentyűket rendelnek. Ugyan én magam soha nem tudtam meglesni, de egy bizalmas ismerősöm elárulta, hogy a boltok polcai is roskadásig tele vannak minőségi, gyakran kézzel készített és különleges fűszerezésű konzervekkel, halsalátákkal, pástétomokkal.

Ezeket a finomságokat szerettem volna elérhetővé tenni a számodra is! Többé nem kell boltba rohangálnod, nem kell a bevásárlókocsi mellett hunyorogva összehasonlítgatnod az árakat, mennyiségeket, vagy a származási helyet. Szeretném, ha a te asztalodra is minőségi halkonzervek kerülhetnének, végre elérhető áron, kényelmesen, akár 2 munkanapon belül házhoz szállítva.

Volt egy igazán kalandos utam.

Illetve több is volt, de számodra talán ez lesz a legérdekesebb. Ne kérdezd, hogyan, de egyszer egy átmulatott görög est után a Fekete-tengerben ébredtem. Itt megismerkedtem egy haltársasággal, akik rádumáltak, hogy ússzak fel velük a Dunán. Ha előre tudom, hogy ilyen feszített tempóban haladunk majd, folyásiránnyal szemben, akkor tuti nem vállalkoztam volna erre. Addig csak tengerben úszkáltam, jobban mondva gyakran csak céltalanul sodródtam, és meg-megálltam a szebb partoknál. A Dunán felúszni? Fuh, nem fogok hazudni: attól tartottam, ez lesz életem utolsó kalandja. Végül valahol Baja környékén elköszöntem a többiektől, mert már kezdtek beszólogatni, hogy folyton lemaradok. Itt megismerkedtem az egyik legjobb ponty haverommal, aki elmondta, hogy Magyarországon annyira nem kell félni az emberektől, mert többnyire csak karácsonykor, vagy legjobb esetben is havonta egyszer esznek halat. Nem akartam elhinni.

Így történt, hogy életem eddigi legnagyobb projektjébe fogtam: egy országos halkutatásba, amiben talán te is részt vettél. Ebből valóban kiderült, hogy itt ritkán szerepel a hal az étlapon – pedig úgy tűnik, igény lenne rá. Ekkor jöttem rá, hogy sokan nem azért nem esznek halat, mert nem szeretik… hanem azért, mert egyszerűen elfelejtik! Viszont ha becsönget a Tonhalfutár egy doboz finomsággal, akkor biztosan az egész család rájár majd!

Így hát alaposan feltankoltam: hoztam mindenféle jót Portugáliából, Olaszországból és Spanyolországból is… Akár a tonhal, akár a szardínia vagy a makréla iránt rajongsz, nálam tuti megtalálod azt, amit keresel! Azoknak, akik vigyáznak az alakjukra, natúr verziót hoztam. Olívaolajosat a hagyományos ízek kedvelőinek, és rengeteg különlegességet is az igazi ínyenceknek, úgy mint az eschabeche szószos tonhal, vagy a teriyakis szardínia. Rengeteg pástétomom és salátám is van azoknak, akik vendégváró falatokat szeretnének készíteni. Komplett csomagokat is állítottam össze neked, hogy ha nagyon sietsz, ne kelljen sok időt töltened a válogatással.

Ha érdekelnek a kalandjaim, kövess be Facebookon és Instán is, mert még rengeteg meglepetéssel készülök a jövőben!

a Tonhalfutár

 

 

 

 

 

Írd be a kulcsszavad