A makrélának számtalan fajtája ismert, a legnépszerűbb mégis a közönséges vagy atlanti makréla (általában ezt fogyasztjuk, és ennek halászata számottevő). Ezek a gyorsan úszó halak jellemzően Európa és Észak-Amerika hidegebb tengereiben fordulnak elő.

A makrélakonzervek ízletes alternatívát kínálnak a konzerv szardínia, tonhal vagy lazac helyett. Ez a magasabb zsírtartalmú halak közé tartozik, egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakban igen gazdag, így rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni szívünk egészségét. Mindössze 85 g makréla csaknem 1,1 g Omega-3 zsírsavat tartalmaz! A tonhalhoz hasonlóan a makréla is fontos fehérje- és B-vitamin forrás: nagy mértékben tartalmaz például B12 vitamint. Már 85 g makréla képes fedezni a napi ajánlott B12-vitaminbevitel 200%-át! Ezen felül a makréla rengeteg szelént, és egyéb fontos ásványi anyagot tartalmaz, melyek gátolják a szabad gyökök kialakulását a szervezetünkben.

Tricana makrélafilé citrommal.

A makréla fajtái:

Atlanti (vagy közönséges makréla)

Ragyogó, kékeszöld színe, valamint különleges mintázata miatt ez a fajta könnyedén azonosítható. Súlyuk általában fél kg körüli, méretük 10-18 cm között változik. Ezek a makrélák kissé sötétebb húsúak, mint például a spanyol makréla, és erőteljesebb, olajosabb ízűek.

Jack

Súlyuk általában 20-40 dkg között változik, húsuk világosabb, krémszínű. A spanyol makrélához hasonlóan enyhébb, édeskésebb íze van – gyakran használják ezt a fajtát konzervekhez.

Király

Ez a csendes-óceáni makrélafajta ízében nagyon hasonlít az atlanti makrélára, határozott textúrájú, karakteres, gazdag ízvilág jellemzi.

Csendes-óceáni

A közönséges makrélához hasonlít ízében és textúrájában is. Testükön foltok és hullámos minták találhatók, méretük 20 cm körüli.

Spanyol

Ezeket a sötétzöld halakat ragyogó ezüst és arany-sárga foltjaik különböztetik meg a többitől. Átlagos testtömegük 1 kg körüli, ízük enyhe, visszafogottabb. Zsírtartalmuk alacsonyabb, mint más makréláké (az atlanti makrélának körülbelül egyharmada).

Ez a hal igen gazdag vitaminokban, többszörösen telítetlen zsírsavakban és ásványi anyagokban is. Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat is tartalmaz, valamint A, B6, B12, C, D, E és K-vitaminokat is. Kalcium-, vas-, magnézium-, kálium- és szeléntartalma is magas. Számos, egészségünkre gyakorolt pozitív hatással bír.

Hozzájárul a sejtek egészségének megőrzéséhez

A makrélában található Q10 koenzim javítja a sejtek egészségét, anyagcseréjét, csökkentheti egyes daganatos megbetegedések kockázatát. A makrélában található B12-vitamin és szelén szintén hasznosnak bizonyult a rákos megbetegedések kezelésében.

Immunerősítés

A fogyasztása erősítheti az immunrendszert is, javítja az ellenállóképességet egyes betegségekkel szemben. Az Omega-3 zsírsavak bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatással bírnak, segítenek az arthritis kezelésében is, csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Fontos:

Bár a makréla nagyon tápláló, és egészséges halfajta, kismamák számára nem javasoljuk a fogyasztását, mert higanytartalma kockázatot jelent számukra. Terhesség alatt inkább szardíniát, szardellát érdemes választani!

Akció!
21% kedvezmény!
Akció!
11% kedvezmény!
Akció!
9% kedvezmény!
Akció!
11% kedvezmény!
Akció!
13% kedvezmény!

Kedvezményes csomag

Ínyenc vagyok! csomag

23,110 Ft 19,990 Ft