Est. Manuel Silva Torrado & CA (Irmãos), S.A.

Egy évszázados hagyományokkal rendelkező vállalkozás, Portugália vezető olajbogyó-ágazatában. Három különféle olívaolaj márka tulajdonosa.

Az EMST által értékesített olívaolajért a SICA (Sociedade Industrial e Comercial de Azeites) társaság felel. A SICA gyártó- és csomagolóüzemei ​​Serpában és Estremozban vannak. Mindkét termelőüzem stratégiailag erős területeken található, mivel e két régióban található Portugália legnagyobb olajfa ültetvényei. Portugália olívaolaj előállításának 60%-át Alto és Baixo Alentejo ültetvényei adják. Ez a kiváló földrajzi lehetőség biztosítja az EMST számára, hogy az ország legjobb olajbogyó-termelő övezetéből nagy mennyiségben és minőségben biztosítson tradicionális portugál olívaolajat.

Első Saloio logó 1925-ből

Történelem

Az Est. Manuel da Silva Torrado és Cª. (Irmãos), S.A.-t 1878-ban alapította Manuel da Silva Torrado, Castelo Branco-ban, Monforte-ban. Ekkor Manuel még csak 20 éves volt, Lisszabonban kereskedőként kezdte tevékenységét.

1911-ben testvéreivel együtt megalapította a Manuel da Silva Torrado & C társaságot. (Irmãos), Lda. A társaság 1946. február 14-én a jelenlegi név alatt korlátolt felelősségű társasággá válik.

Manuel da Silva Torrado, tudatában a régió adottságainak és olajminőségének, úgy döntött, hogy Lisszabonba viszi. Sikeres volt! Ez a siker felelősséget is terhet rájuk, a piac növekedésével szigorították a minőségellenőrzést, csak és kizárólag a legmagasabb minőségű olajbogyókkal dolgoznak, hogy mindig a legjobb minőségű olívaolajat tudják előállítani.

Idővel szükségessé vált, hogy a kiemelkedő minőségű olívaolaj számára egy olyan csomagolást is biztosítsanak, amely lehetővé teszi, hogy az olívaolaj minden előnyeivel és tulajdonságaival érintetlenül érje el a fogyasztót. A jelenlegi csomagolást az olívaolaj minden aromájának és tulajdonságának megőrzése és védelme céljából fejlesztették ki.

Így alakultak ki a márkák: a kezdeti szakaszban a Saloio, később pedig a Santa Maria. A Saloio márka a helyi emberek képviselete, akik Manuel da Silva Torrado-hoz hasonlóan a Lisszabon környező régióból vitték el a legjobb mezőgazdasági termékeiket a fővárosba.

A csomagolás és az új márkák létrehozása után ezeket terjeszteni és népszerűsíteni kellett az új piacokon. Ezt a feladatot portugál emigránsok látták el, akik külföldre vitték olívaolajunkat. Ez tette Saloiót a világ egyik legismertebb és legszélesebb körben fogyasztott olívaolajává a világ minden táján, ahol a portugál közösségek letelepedtek, így Portugália szimbólumává vált.

Ez a kiterjedt olívaolaj-előállítás és értékesítés egy családi örökségből származik, amely összekötve a három tulajdonost, kemény munkából, elkötelezettségből és a legjobb olívaolaj előállítás iránti szenvedélyből áll.

A Saloio márkát 1925-ben, a Santa Maria márkát 1927-ben regisztrálták.

A társaság alaptevékenysége a kezdetektől fogva mindig az olívaolaj-kereskedelem volt. Jelenleg a külföldi piacokon, elsősorban Kanadában, az Egyesült Államokban és Brazíliában az egyik legelterjedtebb márkákat képviseli, jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek. Alaptevékenysége mellett a vállalat más területeken is fejlődött, mint például rizsmalmok és konzerváruk kereskedelme.

1997-ben a társaság és a részvényesek átalakítása során, amely részvénycserét jelentett, a jelenlegi részvényesi keretet eredményezte: Rui Norte dos Santos 33,33% -kal, Fernando Marques 33,33% -kal és a InvestLopes, S.A. a fennmaradó 33,34% -kal. Akik egyben a Sociedade Industrial e Comercial de Azeites – SICA partnerei is.

SICA logo

Kereskedelmi szempontból a SICA tulajdonosa a Triunfo márkának, amelyet az EMST értékesít a Saloio és a Santa Maria márkákkal együtt.

A SICA céget 1942-ben alapították, azóta az olívaolajok gyártására, finomítására és csomagolására összpontosít. Első telephelyét Estremoz központjában létesítve 1999-ben költözött az Arcos ipari övezetbe (Estremoz külterülete).

Újabban, 2015-ben, stratégiai okokból a csoport új termelő malmot vásárolt Serpa városában (Alsó-Alentejo), és ezzel közelebb került az ország legnagyobb olajfaligeteihez. Erre a régióra költözve a vállalat nagyobb mennyiségű olajbogyóhoz és új olívafajtákhoz jutott hozzá, ami új és jobb olívaolajok kifejlesztését teszi lehetővé.

A SICA vállalatot az ISO 9001:2015 szabvány az „Olívaolaj kivonása, valamint olívaolajok és étolajok csomagolása és értékesítése” tekintetében is tanúsítja.

Gyárak

Estremoz

Az EMST által értékesített olívaolajat alapvetően az Estremozi és serpai létesítményeinkben állítják elő.

Az első malom Estremozban volt, 1942-ben, a Rua de S. João de Deusnál, a város központjában. 1999-ig a vállalat teljes tevékenységét itt végezte, a gyártástól a finomításon át, a csomagolásig. 1999-ben a vezetőség új igényekkel és kihívásokkal nézett szembe, szükségessé vált a bővítés. Ezek az új igények az Arcos Ipari Övezetbe való átköltözéshez vezettek. Ezekben a nagy helyiségekben a SICA létrehozta új termelőüzemét, amely egy 150 tonna olívaolaj tárolására képes automatikus olajbogyó-mosó, -tisztító és -mérő rendszerből, valamint egy kétfázisú folyamatos rendszerből és 500 tonna olívaolaj tárolókapacitásából áll. Ez a malom megfelel a portugál és az Európai Közösség hatóságai által követelt összes normának. Maximális termelési kapacitása 120 tonna olajbogyó 24 órán belül, ami lehetővé teszi a létesítmény számára, hogy betakarításonként elérje az 5000 tonna olívaolajat, és ez a kapacitás könnyen megduplázható. A helyiségekhez tartozik egy tartály is a víz tisztításához.

A csomagolás és a raktározás szempontjából ezek a helyiségek három ón- és két palackcsomagoló sorral rendelkeznek. Ezek a modern csomagolószalagok lehetővé teszik a vállalat számára, hogy műanyag palackokban, üvegpalackokban és fémdobozokban tárolt különféle kiszerelésű termékekkel láthassa el vásárlóit.

Ugyanitt található a termeléssel és csomagolással kapcsolatos összes részleg is.

Serpa

Az új serpai létesítményekben a SICA rendelkezik egy automatikus olajbogyó-mosó, -tisztító és -mérő rendszerrel, amely 200 tonna olajbogyó tárolására képes, valamint kétfázisú folyamatos rendszerrel és 1000 tonna olívaolaj tárolási kapacitásával. Ez a malom megfelel a portugál és az Európai Közösség hatóságai által követelt összes normának. Ebben a malomban a vállalat két olyan gyártósorral rendelkezik, amelyek 24 óra alatt akár 200 tonna olajbogyó feldolgozását jelenti, ami lehetővé teszi, hogy a létesítmény betakarításonként elérje a 10 ezer tonna olívaolajat. A helyiségekhez tartozik egy tartály is a víz tisztításához.

Algarve

A SICA jelenlegi olajbogyó-gyűjtő pontja Algarve-ban – São Bartolomeu de Messines -, ahol több helyi kistermelő olajbogyóját gyűjti össze és szállítja a vállalat valamelyik termelőüzemébe.

Előállítás

Az olívaolaj termelés általában minden év utolsó negyedévében kezdődik és 3 vagy 4 hónapig tart, a következő év elejéig.

Az olívaolaj az olívából természetes úton szintetizált zsír, amelyet az olajfa tartalékanyagként képez a magok számára, elősegítve az olíva fajok szaporodását. Ez biztosítja a szükséges tápanyagokat a magok számára abban az időszakban, amikor az olívákat elválasztják az anyafától, hogy kicsírázzanak, és új növényt hozzanak. Az olívaolajat az olívákból kizárólag mechanikai és fizikai eljárásokkal, olyan hőmérsékleti körülmények között nyerik, amelyek nem változtatják meg tulajdonságait. Minőségi olívaolaj előállításához egész, egészséges és érett olajbogyót kell használni.

Az előállítás fázisai:

  1. Olajbogyó szedés
  2. Szállítás a malomba
  3. Előzetes műveletek: Az olajbogyókat megtisztítják, megmossák és lemérik
  4. Darálás (zúzás): Olíva paszta készítés
  5. Átforgatás: Az olíva pasztát összegyúrják és felmelegítik
  6. Szilárd anyagok és folyadékok elkülönítése: Függőleges és vízszintes centrifugálás

Az így szétválasztott anyagok egy része az olívaolaj, melyet elraktároznak és konzerválnak, a másik része a maradék pomace és növényi víz (olívatörköly).

Háromféle olajbogyó-termesztés létezik:

Hagyományos Olajfa Liget
A széles távolságú – általában 7X7 m-nél nagyobb – hektáronként 60-200 fa ültetett fák szárazon tarthatók vagy öntözhetők. Ez a hagyományos rendszer, amelyet évszázadok óta használnak, és még mindig az olajfaligetek területének legnagyobb részét képviseli Portugáliában. A termelésbe való belépés 15-20 évet vehet igénybe, és néhány termékeny olajfaliget több mint egy évszázados.

Intenzív Olajfa Liget
Szűkebb térközökkel – hektáronként 285–415 fa – öntözéssel. Az ültetés után általában 5–7 évvel produktívvá válik, és több évtizedig is termelhet.

Szuper Intenzív Olajfa Liget
A sövénybe ültetett fák, általában hektáronkénti 900 és 1200 fa közötti sűrűséggel. Ezeket öntözik, és az ültetés után 2-3 évvel belépnek a termelésbe. A legrégebbi ismert olajfaligetek, amelyeket ezzel a rendszerrel telepítettek, ritkán tartanak 20 évnél tovább.

A Felső-Alentejoban többnyire hagyományos és intenzív olajfaligetek találhatók, míg Alsó-Alentejon az Alqueva-gát által kínált öntözési feltételek miatt egyre nagyobb beruházások zajlanak a szuperintenzív olajfaligetek létrehozására.

Az olívaolaj fajtákat tekintve az EMST olívaolajok Alentejo leggyakoribb fajtáiból áll. Ezek közül megemlítjük: Galega, Cobrançosa, Cordovil de Serpa és Verdeal Alentejana. Az őshonos Alentejo fajták mellett Arbequina, Picual és Maçanilha olajbogyókból előállított olívaolajok is vannak.

Az információk és képek forrása: emstorrado.pt

EMST termékek a Tonhalfutár kínálatában: