Mi is az a Pole & Line halászat?

Egy ember – egy bot – egy horog – egy hal. Tömören így lehet összefoglalni a Pole & Line halászat lényegét.

A Pole & Line (“Rúd és Zsinór”) halászat egyfajta kézműves módszer, mely rengeteg tapasztalatot, kitartást és odafigyelést igényel a hajó teljes legénységétől.

A halászatot megelőző éjjelen fény segítségével odacsalogatják az apróbb halakat, melyeket egy háló segítségével befognak. Ezek az apró halak lesznek a csali a halászat során.

A hajnali kihajózás után távcsővel figyelik a vizet, keresik a tonhal rajokat. Amint találtak egy megfelelő méretű halrajt, kikapcsolják a hajó motorját és bekapcsolják a vízpermetezőt. Vízbe dobják a korábban kifogott apró halakat és a permetező segítségével szimulálják azokat a kis halrajokat amelyek táplálékul szolgálnak a tonhalak számára, így vonzzák a hajó közelébe azokat. A permetező másik előnye, hogy elrejti a halászokat a halak elől is.

Ennek a módszernek köszönhetően a tonhalak bármire ráharapnak amit látnak, így az egyszerű horogra is.

A halászbot többnyire fából (bambusz) vagy üvegszálból készül.

A horgon nincs szakáll amibe a hal beakadhatna, így kifogás után könnyedén lejön a horogról – a hal kevésbé sérül és könnyíti, gyorsítja a halászatot.

A halászok a hajó hátsó részén foglalnak helyet, ahol a sikeres fogás után a megakasztott halat a fejük fölött a fedélzetre rántják. A szakáll nélküli horog lehetővé teszi, hogy szinte azonnal vissza is tudják dobni az újabb fogás ígéretében.

A halászat során a fedélzeten lehetőség van a halak méretének, minőségének ellenőrzésére, így a nem megfelelőeket visszadobni a vízbe.

A Pole & Line halászat előnyei

A nagy kereskedelmi flották és a vonóhálós halászati módszerrel ellentétben a kisebb tonhalhalász hajók jelentik a legkisebb terhelést a környezet számára.

A Pole & Line halászati módszer lehetővé teszi a halak szelekcióját, nem érintkeznek a tengerfenékkel, így nem károsítják a tengeri élőhelyeket.

A halászat legszelektívebb és legfenntarthatóbb módszere, meggátolja a veszélyeztetett fajok kifogását. A nem szándékos fogások száma ezzel a módszerrel lényegében nulla, viszont a speciális horognak köszönhetően a kifogás során a hal alig sérül, így nem szándékos fogás esetén is visszajuttatható a vízbe minden gond nélkül.

Nem mellesleg ez a halászati módszer rengeteg embernek ad munkát és megélhetést.

A „Delfinbarát” státuszt az Earth Island Institute felügyeli, amely azt jelenti, hogy a halászat során nem kerülnek delfinek kifogásra és nem sérülnek meg.

A „Tenger barátja” tanúsítvány igazolja a halászat fenntarthatóságát annak biztosításával, hogy a halakat felelősségteljesen fogják, olyan területeken, ahol nincs állománytartás, és minimális környezeti hatással járnak.

Pole & Line halászati módszerrel fogott termékek a Tonhalfutár kínálatában: