Egy halakkal foglalkozó webáruháztól talán nem is meglepő, hogy a halról ír cikket. Olyan érdekességeket gyűjtöttünk most össze, amiket nem tudhattatok az egyik kedvenc ételünkről, a halról.
- A Fugu nevű hal, ami nagyra becsült finomság Japánban, eredetileg mérgező és akár halálos is lehet. Kizárólag külön engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik egy különleges technikával ki tudják ölni a mérget a halból.
- A kaviárt az úgynevezett tokhalakból készítik.
- Szeretnél rákot enni, de zavar a bonyolult elkészítés? Próbáld ki a lágy héjú rákokat. Ezeket a finomságokat közvetlenül a kemény héjuk ledobása után fogják el és egészben, a lábukkal és a karjaikkal együtt lehet őket fogyasztani.
- Szingapúrban szeretik az úgynevezett halfejes gőzhajót. Ehhez egy nagy serpenyőt helyeznek el az asztal közepén megtöltve halfej levessel. Igény szerint lehet még további zöldségeket és hal darabokat is belerakni.
- A halak bőre teljesen ehető, miután elvégezték a vízkőmentesítést.
- Izlandon is használnak eredetileg mérgező halat. Az úgynevezett Hákarl a grönlandi cápa húsából készül, amely pontos előkészítés nélkül mérgező.
A cápahúsát homokba temetik először, ami lehetővé teszi az erjedést és a méreganyagok kiszabadulását. Ezután a szárításhoz fellógatják. Az eljárás után már biztonsággal fogyasztható. - Az úgynevezett Surströmming egy erjesztett balti hering. A halat hat hónapig erjesztik sóban. Az aromája annyira erős, hogy érdemes inkább csak a szabadban fogyasztani.
- Kínában elfogyasztják a halszemet is.
- A tőkehalból akár hatalmas méretű hal is lehet.
- Az őrölt vagy lágy ikra fehér húsa a férfi halak heréjéből származik. Az Egyesült Királyságban zsákokban árulják.