A tonhalak minőségének felbecsléséhez komoly tapasztalatra van szükség. Japánban most ezt a tapasztalatot kezdték el gépeknek is átadni.

Mesterséges intelligenciát, azon belül is gépi látást és gépi tanulást használnak. A japán Dentsu Inc. által fejlesztett Tuna Scope speciális feladatra készült. Több ezer tonhal húsról készült fotó segítségével hozták létre azt az appot, ami meg tudja állapítani, hogy mennyire friss és milyen minőségű a lefotózott tonhal.

Az app vizsgálja a hús színét és a zsír struktúráját is. Ugyanezeket vizsgálják a szakértők is, amikor húst vásárolnak egy-egy étteremnek. Következtetéseket lehet levonni a hal múltjára és természetesen az ízére is.

A The Verge jelezte, hogy a szakértőkkel folytatott beszélgetések során jelezték, hogy nem tartják valószínűnek, hogy az alkalmazás leváltja majd az élő vizsgálatot, ugyanis a telefon nem tudja megérinteni a halat.