Ha eddig kidobtad a konzerv tonhalolajat, tudd, hogy nagy lehetőséget hagysz ki! 🙂 Nemcsak hulladékcsökkentés miatt lehet újrahasznosítani, hanem célszerű is, amennyiben jó minőségű termékről van szó. Egy pármai kutatás szerint valójában a tonhallal érintkező olaj még D-vitaminban és omega-3-ban is gazdag, amelyek nagyon fontos tápanyagok a szervezetünk számára. De hogyan kezdheted el újra felhasználni? Íme néhány ötlet, amellyel csökkenthetjük a keletketezett hulladékot, pénzt takaríthatunk meg, és jót is teszünk egészségünknek.

Hogyan használjuk újra a tonhalkonzerv olajat?

Ha ötletekről és kreativitásról van szó, a Tonhalfutár blogján mindig tudunk újat mutatni. Miután megállapítottuk, hogy a tonhalkonzerv olaj jó, javasolunk néhány trükköt a pazarlás csökkentésére és a konyhád fenntarthatóságának növelésére.

  1. Fűszerezd vele a tésztát vagy a rizssalátát

A konzerv tonhalolaj újrafelhasználásának egyik módja, ha olyan receptekben használjuk, ahol a tonhal a főszerep. Használható például zsírként a pirításhoz, amiből aztán a tonhaltészta lesz, de rizs, tészta, tönköly vagy árpa saláták ízesítésére is.

  1. Pácold vele a halat

A halak olajos pácolása a konzervdobozból kifejezetten szuper megoldás. Ha konzerv termékekről beszélünk, mint a makréla, szardínia vagy maga a tonhal, akkor nyersen is tálalhatjuk. Kiegészítésként friss olívaolajat, konzervolajat, aromás fűszernövényeket, só és bors keveréket javaslunk.

  1. Készíts ízletes bruschettát

Ha egy tonhalkonzerv-fogást tervezel, miért ne készíthetnél kreatív bruschettát vagy finom krutonokat tonhalolajjal? Tálalhatjuk őket szardellával vagy magával a tonhallal. Ezután enyhén pirított zöldségekkel, majd a konzerv olajjal ízesíthetjük.

4. Fűszerezzük a tonhal focacciát

Szeretnél focacciát főzni, de nem tudod, hogyan fűszerezd? Nos, a tonhalkonzerv egy tökéletes lehetőség. Még jobb, ha a tonhalat egy fogáshoz, az olajat pedig a focaccia fűszerezésére használod: csak adj hozzá durva sót, rozmaringot vagy kakukkfüvet, és néhány szem őrölt borsot, hogy tökéletes előétel legyen.

  1. Készíts egy finom szószt

A tonhalkonzervet, vagy akár csak az olajat is összekeverjük majonézzel, ez az első ötlet, ami eszünkbe juthat, hogy ne pazaroljuk el a doboz tartalmát. De ezt a varázslatot meg lehet csinálni például aioli szósszal, vagy egy nagyon egyszerű joghurtos szósszal is.