Története

A surimi egy ősi japán tradíciókkal készülő élelmiszeripari termék, melynek története egészen kilenc évszázaddal korábbra nyúlik vissza. A surimi készítésének eljárását Kelet-Ázsia számos területén több évszázadon keresztül fejlesztették ki, bár a termék pontos története és eredete nem tisztázott. Kínában halgolyók és a Fujian konyhájában elterjedt “Geng” nevű sűrű leves összetevőjeként használták. Japánban számos kamaboko, halkolbász vagy pácolt szurimi termék készítéséhez használják fel.

Az iparosított surimi-készítési eljárást 1969-ben Nishitani Yōsuke, a japán Hokkaidō Halászati Kísérleti Intézet munkatársa fejlesztette ki a megnövekedett halfogás feldolgozása, a japán halipar újjáélesztése és a korábban “takarmányhalnak” tekintett halak felhasználása érdekében. 1960-as évek elején Japánban kifejlesztett surimi ipari technológia elősegítette a surimi-ipar növekedését. Az ipar sikeres növekedése az alaszkai simalepényhalon (vagy más néven walleye pollock) alapult. Ezt követően az alaszkai tőkehal surimi előállítása csökkent, és azt más fajok felhasználásával történő surimi előállítással egészítették ki.

Mióta csak Japánban megszületett, folyamatosan legendák övezik, Európa legtöbb vidékén a mai napig. Az iránta való kereslet – mely több, mint ezer éve kezdődött a távol-keleten – stabilan növekedő tendenciát mutat, folyamatosan növekszik Európában és az Egyesült Államokban is. Ennek a legfőbb oka, hogy a surimi a napi teljes értékű táplálkozásba beilleszthető gyors, vitális halételforrás.

Mi is az a Surimi?

A surimi halból vagy más húsból készült paszta. A kifejezés számos olyan kelet-ázsiai ételre is utalhat, amelyek ezt a pasztát használják elsődleges összetevőként. Számos formában, formában és textúrában kapható, és gyakran használják a homár, rák, angolna vagy kagyló húsának textúrájának és színének utánzására.

Míg az ázsiai kultúrákban a surimit önálló ételként fogyasztják, ritkán használják más ételek utánzására, addig a nyugati piacon a legelterjedtebb surimi termék a halrudacska és a rákhús utánzat, illetve a különféle tenger gyümölcsei rudacskák, rákrudak és tenger gyümölcsei kiemelőként is ismert lehet.

Természetesen a mai világban szinte mindenki ismeri a sushit is, melyben igen gyakran alkalmazzák a különféle surimi termékeket (surimi maki, surimi nigiri stb.).

Japánban a halpogácsát (kamaboko) és a halkolbászt, valamint más extrudált haltermékeket általában pácolt surimiként árulják.

Készítése

A halakból származó sovány húst először szétválasztják vagy ledarálják. Ezután a húst többször átöblítik a nemkívánatos szagok eltávolítása érdekében. Az eredményt összegyúrják és zselatinos pépet készítenek belőle. A surimi termék kívánt textúrájától és ízétől függően a zselatinos pépet különböző arányú adalékanyagokkal keverik össze, mint például keményítő, tojásfehérje, só, növényi olaj, nedvesítőszerek, szorbit, cukor, szójafehérje, fűszerek és ízfokozók, mint például transzglutaminázok és mononátrium-glutamát (MSG). A legtöbb esetben a surimit azonnal formázott és pácolt termékké dolgozzák fel.

Az így kapott paszta – a hal típusától és attól függően, hogy az előállítás során leöblítették-e – általában íztelen, és mesterségesen kell ízesíteni. Észak-Amerikában és Európában a surimi az ilyen eljárással előállított halalapú termékekre is utal (pl. halrudacskák)

Érdekességek és tévhitek a surimiről

1. Feldolgozott gyorséttermi termék

Ennek a halfeldolgozási módszernek az eredete Japánba nyúlik vissza. A 21. században már modern berendezésekkel készülnek a surimi termékek, de az elkészítési módszer és az alaptermék nem változott sokat. A surimi egy természetes termék: fehér, szagtalan, íztelen paszta, mely apróra vágott, mosott és átszitált halhúsból készül.

2. Egészségtelen, vegyszerekkel kezelt termék

A japánok ősidők óta híresek egészségükről és egészséges életmódjukról, átlag élettartamuk a legmagasabb a világon. Egy egészségtelen készítmény nem illene bele a kultúrájukba, és a suriminek sem lenne több évszázados múltja. Az előállításához használt alapanyagösszeállítás azóta is változatlan: fehér halhús, tojásfehérje, keményítő és víz.

3. Alig tartalmaz halat a surimi

A -boltokban is számos formában kapható- magas minőségű tengeri halrudacskák 30-50% halat tartalmaznak. Érdemes tudni, hogy ez tiszta halfehérje, a zsírt és a vizet kivonják az eljárás során. Ez azt jelenti, hogy a surimi tiszta halhústartalma több kilónként, mint a teljes haltartalma: 1 kg surimi elkészítéséhez kb. 4-5 kg hal szükséges.

4. Halgazdaságban származó halakból készül

A surimi csak vadon élő és onnan kifogott halakból készül, ezek az alaszkai polock, a hekk, és más fehér húsú halak.

5. Magas kalóriatartalmú

A surimi kifejezetten kalóriaszegény és szinte koleszterinmentes. A készítés során kivonják belőle a halzsírt és a halcsontot. 100 g surimi átlagos kalóriatartalma nagyjából 90-100 kcal.

6. Alacsony a fehérjetartalma

A surimikészítmények a halhús mellett tojásfehérjét is tartalmaznak, a fehérje az alap építőeleme a pasztának, 100 g termék kb. 8-10 g fehérjét tartalmaz. A víz kivonása után a fehér halpépet, mint alapanyagot használják, a kész termék elkészítéséhez rehidratálják, így víztartalma 30-40% lesz. 5-10%-os keményítő és akár 10%-os tojásfehérjetartalma felel a forma megtartásáért, ezen kívül 3-4,5% növényi olajat, kb. 3% cukrot, valamint sót, 0,5-1,5% rák- és kaliforniaipaprika-kivonatot tartalmaz.

7. Vegánok is fogyaszthatják

A hagyományos japán surimi alapja a hal, ami nem tartozik bele a vegán étrendbe. A vegánok a “surimiszerű” szója alapú készítményeket tudják igazán beilleszteni az étrendjükbe, viszont ezen termékek nem tartoznak az eredeti japán surmihez.

8. Egyforma ízűek

A surimi egyik nagy előnye, hogy számos recepthez kiválóan alkalmas és igen széles választékban találhatóak meg a piacon az egyes termékek. Például a rák ízesítésű saláták, halrudacskák, tenger gyümölcsei izesítésű rudacskák stb. Kiválóan alkalmas hozzávalóként meleg és hideg salátákhoz, tésztákhoz, szószos ételekhez stb.

9. További elkészítést igényelnek

A surimi előnye pont abból fakad, hogy konyhakészek, akár azonnal fogyaszthatóak, viszont széles körűen felhasználhatóak különféle receptekhez is.

Surimi termékek a Tonhalfutár kínálatában: