A szardínia már évszázadok óta a portugál konyha szerves része, sok más tengeri finomsághoz hasonlóan. A csípős olívaolajban eltett szardínia fogyasztható önmagában, szendvicsfeltétként, vagy salátához is.
Összetétel: Szardínia (72%), olívaolaj (22%), uborka, chili (2%), répa, só, szegfűszeg, bors, babérlevél.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 250 kcal/1040 kJ
- Zsír: 18 g (amelyből telített zsírsavak: 4,1 g)
- Szénhidrát: <1 g (amelyből cukrok: 0 g)
- Fehérje: 21 g
- Só: 1 g
Tudtad?
A szardínia az egyik legkevésbé szennyezett húsú halfajta, halászata a leginkább fenntartható módszerek közé tartozik. Amiért érdemes a szardíniát a kedvenc halfajtáink közé avatnunk: a szardínia a tengeri tápláléklánc legalján helyezkedik el, s mivel csak planktonokkal táplálkoznak, így nem tartalmaznak olyan méreganyagokat és toxinokat, mint a nagyobb testű, hosszabb élettartamú halfajták. A halak, halkészítmények növekvő higanytartalma korunk egyik legnagyobb problémájának számít. A szardíniával viszont úgy juthatunk egészséges omega 3 zsírsavakhoz és egyéb fontos ásványi anyagokhoz, hogy biztosak lehetünk abban: higanytartalma a lehető legalacsonyabb. Így akár terhesség alatt is fogyasztható, természetesen mértékkel!