Miért érdemes szardíniát fogyasztani? Meg fogsz lepődni, de a szardínia Omega-3 zsírsav tartalma az egyik legmagasabb a világon – de emellett rengeteg más fontos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz a szardínia húsa.

Ha most még nem is vagy annyira oda a szardíniáért, tuti megváltozik a véleményed, mire ennek a cikknek a végére érsz: a szardíniának ugyanis elképesztően sok pozitív, egészségmegőrző hatása van. A szardínia azért is emelkedik ki a halak közül, mert a fogyasztásából származó előnyöket úgy élvezheted, hogy nem kell aggódnod a higanytartalom miatt, apró méretének hála ugyanis ez szinte minimális. A szardíniát rengeteg recepthez felhasználhatod, és ez egyszerűbb, mint hinnéd – sok szardíniakonzerv ma már nem tartalmaz szálkát, bőrt, gerincet sem, így azonnal fogyasztható.

Az alábbiakban 85 g friss szardínia átlagos tápértékét láthatod (zárójelben pedig a felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékát)

  • B12-vitamin (338%)
  • szelén (87%)
  • Omega-3 zsírsav (61%)
  • D-vitamin (44%)
  • kalcium (35%)
  • B3-vitamin (30%)
  • jód (24%)
Mindent a szardíniáról

Na de melyek is a szardíniafogyasztás egyértelmű előnyei?

1. Csökkenti a gyulladásos betegségek kockázatát

A szardínia az esszenciális Omega-3 zsírsavak egyik legkitűnőbb természetes forrása: 80 g szardínia már a szükséges napi bevétel több mint 50%-át fedezi. A szardínia tartalmaz EPA és DHA zsírsavakat is, melyek bizonyítottan járulnak hozzá a gyulladáscsökkentéshez, a szív egészségének megőrzéséhez és a megfelelő agyműködés fenntartásához, valamint a különféle ínybetegségek megelőzéséhez is. Számos kutatás során bebizonyosodott már, hogy az Omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ezáltal hasznosnak bizonyulnak számos egészségügyi probléma kezelésében és megelőzésében egyaránt.

2. Számos alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz

A szardínia húsa sok olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek segítenek egészségünk megőrzésében: például B12-vitamint, D-vitamint, kalciumot, szelént, valamint más B-vitaminokat és jódot is. Szinte nincs is olyan része a szardíniának, aminek ne lenne pozitív hatása az egészségünkre – a szív egészségétől kezdve az emésztésen át egészen a jó közérzet és hangulat javításáig.

  • B12-vitamin: a népesség csaknem 40%-a szenved B12-vitaminhiányban. Ez egy igen fontos, vízben oldódó vitamin, ami segít fenntartani az idegrendszer, az agy, valamint a vérsejtek egészségét. Már az enyhe B12 vitaminhiány is okozhat olyan tüneteket, mint például a károsodott idegi funkciók, vagy a krónikus fáradtság. Egyetlen szardíniakonzerv azonban a napi B12-vitaminadagunk 338 (nem, nem elírás: 338) százalékát teszi ki!
  • Szelén: már egyetlen adag szardínia képes fedezni a napi ajánlott szelénbevitel 80%-át. A szelén fontos nyomelem, és antioxidáns is egyben: megakadályozza az oxidatív károsodást a szervezetben, a szabadgyökök kialakulását, segíti a sejtek anyagcseréjét, megkönnyíti a C-vitamin hasznosítását a szervezetben. A szelén támogatja a szervezet természetes méregtelenítését, segíti a máj, valamint a pajzsmirigy egészséges működését. A szelénhiány súlyosabb esetekben immungyengeséghez, hormonzavarokhoz, hangulati zavarokhoz vezethet, így érdemes gondoskodni a megfelelő szelénbevitelről.
3. Segít megőrizni a csontok egészségét, kalcium- és D-vitamin tartalmának köszönhetően

A szardínia gazdag mind kalciumban, mind D-vitaminban – ezek a tápanyagok pedig nélkülözhetetlenek a csontok egészségének megőrzésében. Csontjaink és fogaink számára elengedhetetlen a rendszeres kalciumbevitel, annak hiánya ugyanis ásványianyag-veszteséget okozhat. A kalciumhiány súlyosabb esetekben fogszuvasodáshoz, izomfeszültséghez, de akár magas vérnyomáshoz is vezethet. Ha valamilyen okból (például ételallergia miatt) kerüljük a tejtermékek fogyasztását, a szardínia egy szuper alternatíva lehet: egy adag ugyanis a szükséges napi kalciumbevitel csaknem 40%-át fedezi.

A D-vitamin szintén nagyon fontos a csontok egészsége szempontjából, elősegíti ugyanis a kalcium, valamint a magnézium felszívódását. A felnőtt lakosság nagy része sajnos D-vitaminhiányban szenved, főleg a téli hónapokban, amikor kevés a napsütés. Érdemes ügyelnünk a megfelelő D-vitamin bevitelre, annak hiánya ugyanis alacsony energiaszinthez, hangulati rendellenességekhez, de súlyosabb betegségekhez is vezethet.

4. Segíthet legyőzni a hangulatingadozást, szorongást

A rendszeres szardíniafogyasztás akár a hangulati rendellenességek kezelésében is szerepet játszhat, ez pedig Omega-3 zsírsavtartalmának köszönhető. Számos tanulmány foglalkozott a közelmúltban az Omega-3 zsírsavak mentális egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaival. Az agyunk kb. 60%-a zsírsejtekből épül fel, így az egészséges Omega-3 zsírsavak bevitele kulcsfontosságú lehet a központi idegrendszer megfelelő működésének fenntartásában. Ha szervezetünk hiányt szenved Omega-3 zsírsavakból, akkor az jelentősen növeli a depresszió, szorongás, hangulati zavarok kockázatát.

5. Segít szabályozni a vércukorszintet

A szardínia rengeteg egészséges fehérjét és zsírsavat tartalmaz, melyek lassítják a cukor felszívódását. Az esszenciális zsírsavakban és fehérjében gazdag ételek fogyasztása különösen fontos azok számára, akik diabéteszesek, vagy más, inzulinrezisztenciával kapcsolatos betegségben szenvednek.

6. Elősegítheti a testsúlycsökkenést

A szardínia tápanyagokban gazdag, laktató étel, már kevéstől is úgy érezhetjük, hogy tele vagyunk. Kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor rengeteg hasznos tápanyag van benne, melyek gyakran hiányoznak a szervezetünkből, úgy mint az Omega-3 zsírsavak vagy a D-vitamin. Ha ügyelned kell a kalóriabevitelre, a szardíniát akkor is könnyedén beillesztheted az étrendedbe. Ráadásul mivel a szardínia az egészséges vércukorszintet is segít beállítani, gyakorlatilag mindenki számára előnyös a fogyasztása, akár a testsúlycsökkentés a cél, akár nem. A szardíniában lévő fontos tápanyagok támogatják a szervezetet egy megerőltető fizikai aktivitás, sportolás után is.

7. A szardínia az egyik legkevésbé szennyezett húsú halfajta, halászata a leginkább fenntartható módszerek közé tartozik

Amiért érdemes a szardíniát a kedvenc halfajtáink közé avatnunk: a szardínia a tengeri tápláléklánc legalján helyezkedik el, s mivel csak planktonokkal táplálkoznak, így nem tartalmaznak olyan méreganyagokat és toxinokat, mint a nagyobb testű, hosszabb élettartamú halfajták. A halak, halkészítmények növekvő higanytartalma korunk egyik legnagyobb problémájának számít. A szardíniával viszont úgy juthatunk egészséges Omega-3 zsírsavakhoz és egyéb fontos ásványi anyagokhoz, hogy biztosak lehetünk abban: higanytartalma a lehető legalacsonyabb. Így akár terhesség alatt is fogyasztható, természetesen mértékkel!

Akció!
21% kedvezmény!
Akció!
11% kedvezmény!
Akció!
11% kedvezmény!
Akció!
13% kedvezmény!

Kedvezményes csomag

Ínyenc vagyok! csomag

23,110 Ft 19,990 Ft
Akció!
9% kedvezmény!